joi, 17 octombrie 2013

La un ceai pe Vf. Pietrosul Cǎlimaniului 2100m.

Deşi nu este un subiect prea întâlnit pe acest blog, aceastǎ turǎ de o zi pe Vf. Pietrosul Cǎlimaniului 2100m vreau sǎ v-o prezint pe scurt, pentru cǎ am avut ocazia sǎ ating prima zǎpadǎ din acest sezon. De ce spun cǎ nu este un subiect prea întâlnit pe acest blog, deoarece drumeţia montanǎ nu este o specialitate a casei, alte activitǎţi montane sunt în meniu.

Spre Negoiul Unguresc.

M-am hotǎrât rapid sǎ dau o fugǎ pânǎ pe Vf. Pietrosul Cǎlimaniului 2100m într-una din zilele în care am fǎcut o micǎ pauzǎ de la cǎţǎrat, vǎzând şi zǎpada care cǎzuse peste creste, atracţia a fost şi mai mare, cu alte cuvinte o zi perfectǎ pentru odihnǎ activǎ.
Trezit nu foarte devreme, arunc din mers în rucsac ceva mere, un colţ de pâine şi un termos cu ceai magic şi hai la drum. Am ales sǎ urc din localitatea Lunca Bradului, fiind un traseu mult mai frumos decât toate traseele ce urcǎ din Topliţa spre inima muntelui, un traseu mai rapid şi mai direct, mai rapid doar în sezonul fǎrǎ zǎpadǎ.

Vedere spre Pietricelul.

Ajuns în apropiere de şaua Negoiului Unguresc, Soarele îmi lumineazǎ calea spre creasta pudratǎ de pima zǎpadǎ, un contrast interesant între albul zǎpezii, verdele vegetaţiei şi albastrul cerului. Temperatura optimǎ pentru urcat a ţinut pânǎ aproape de Vf. Negoiu Unguresc 2081m, unde a început sǎ creascǎ, curenţii de aer formând nişte nori foarte impresionanţi.

De pe creasta Negoiului Unguresc.

Ajuns pe Vf. Negoiul Unguresc 2081m, privesc înspre partea de sud a Cǎlimaniului, spre Reţitiş unde vremea era urâtǎ, un nor imens stǎtea pe acel vârf şi acolo a stat toatǎ ziua, probabil cei de acolo nu şi-au plǎtit facturile. Creasta spre Pietrosul pe toata lungimea de 4 km fiind într-o perfectǎ stare pentru fotografiat, luminatǎ de Soare pe toatǎ lungimea şi pe tot parcursul zilei.

Florin-Ciprian Andrecuţ, aproape de Negoiul Unguresc.

Creasta Negoiului Unguresc.

Zǎpada destul de mare, în unele locuri trecând peste bocanci, dar cu acelaşi gust şi miros specific zǎpezii de la altitudine mai mare.


Vf. Negoiul Unguresc 2081m.

Ajuns în cele din urmǎ şi pe Vf. Pietrosul Cǎlimaniului 2100m, vremea perfectǎ mi-a dat prilejul sǎ mǎ bucur de un peisaj de basm alǎturi de o canǎ de ceai fierbinte şi un mǎr de altitudine.

Mare de nori.

La întoarcere temperatura crescuse destul de mult încât sǎ mai topeascǎ din zǎpada, dar tot la fel de frumos se vedea.

Omul şi natura.

Am fost plǎcut surprins când la întoarcere m-am întâlnit cu un grup de vre-o nouǎ persoane înşirate pe toatǎ creasta ce urcǎ spre Vf. Negoiul Unguresc 2081m, oameni tineri care mai fac ceva mişcare.

Mare de nori.

De pe Vf. Negoiul Unguresc 2081m.

Ca turǎ o recomand pentru orice persoanǎ cu vârsta cuprinsǎ între 5 şi 99 de ani, un traseu frumos, peisaje de basm cam tot ce trebuie.